Период од 25. до 27. септембра ученици осмих разреда су уместо у школским клупама провели на матурској екскурзији на којој су стицали нова сазнања и искуства, дружили се, стицали нова и продубљавали стара пријатељства.
Првог дана су у пратњи одељењских старешина и директора школе најпре обишли културно-историјски комплекс „Бранковина“ недалеко од Ваљева који спада у споменике културе од изузетног значаја. Бранковина је постојбина чувене породице Ненадовић која је изнедрила многобројне знамените личности српске историје и културе, међу којима се истичу кнез Алекса Ненадовић („Сеча кнезова“), Јаков Ненадовић (први српски министар унутрашњих послова), прота Матеја Ненадовић (војвода, дипломата и писац), Јеврем и Сима Ненадовић (херој Другог српског устанка), Љубомир Ненадовић (писац), и други. Обишли су цркву Светих Арханђела, задужбину Проте Матеје, вајат Ненадовића, разгледали „Стару“ или „Протину школу“, као и „Нову“ или „Десанкину“ школу у којој је учила наша велика песникиња и која је претворена у мултимедијални изложбени простор посвећен њеној богатој заоставштини. Славној песникињи одали су пошту и посетом њеном гробу.
У касним поподневним часовима сместили су се у хотелу „Бели бор“ на Тари где су после вечере провели време у дискотеци и међусобном дружењу.
Другог дана су посетили етно село Мећавник-Дрвенград које је саграђено по узору на градњу старих неимара, а чије улице носе имена великих уметника и спортиста. Разгледали су цркву Светог Саве, библиотеку „Меша Селимовић“, галерију „Мацола“, продавнице сувенира, посластичарнице и ресторане, све саграђене од дрвета у етно стилу карактеристичном за Тару. У биоскопу „Стенли Кјубрик“ одгледали су краткометражни филм Емира Кустурице „Плави Циганин“.
Након посете Дрвенграду, отишли су на вожњу „Шарганском осмицом“, пругом уског колосека којом је од 1925. године саобраћао „Ћира“, воз на парни погон. „Шарганска осмица“ води кроз чак 22 тунела, а вожња је са паузама трајала око два сата.
Време после ручка ученици су провели на веома добро уређеним спортским теренима у оквиру хотела играјући кошарку и одбојку, неки су прошетали оближњом трим стазом, а неки су време провели у одмору и дружењу у холу хотела.
Трећег, последњег дана екскурзије, ученици су пре подне провели у насељу Калуђерске баре где се налазе многобројне сувенирнице, ресторани, кафићи, игралиште и два велика хотела, „Јавор“ и „Оморика“. Након тога вратили су се у хотел „Бели бор“ на ручак, а потом кренули пут Вршца. Успут су посетили манастир Рача, задужбину краља Драгутина из 1276. године где су разгледали манастирски комплекс и реликвије.
Екскурзија је изведена успешно и остварени су сви предвиђени садржаји. Ученици су проширили знања стечена у школи и стицали нова. Дружили су се, међусобно се помагали, сарађивали и развијали емпатију. Одељењске старешине и директор школе похваљују ученике због примерног понашања и веселе атмосфере којом је читаво ово путовање одисало.


Снежана Лончар , проф. енглеског језика , разредни старешина